Det finnes mange ulike typer kort med kreditt på det norske markedet. Hvilket kort som er det beste for deg, kommer an på hva det skal brukes til. Også hvilke tilleggstjenester som ønskes, som for eksempel reiseforsikring. Livssituasjon og personlig økonomi er flere viktige faktorer når det skal søkes om betalingskort. Det er svært mange aktører som tilbyr kort med kreditt. I Norge har du tilgang på flere ulike typer kort, alle med ulike bonuser og rabatter.

Fordeler ved betaling på kreditt

Det har etter hvert blitt utviklet egne fordelsprogram knyttet til en del kort med kreditt. Bank Norwegian er et eksempel på bank som tilbyr slike kort. Hos denne banken tilbys du reise- og avbestillingsforsikring, samt gebyrfrie varekjøp i inn- og utland. I tillegg får du CashPoints på flyreiser med flyselskapet Norwegian. Dette opparbeides når reisen betales med kortet. Du får også 1 % opptjente CashPoints, ved varekjøp på inntil 100 000 kroner per kalenderår.

 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Oppsamling av poeng ved kjøp av varer
 • Gebyrfrie varekjøp
 • 45 dagers betalingsutsettelse
 • Ingen gebyr for kontantuttak i utlandet

Det finnes flere fordeler å hente ved å være kredittkortkunde. Dersom du er en bevisst forbruker, kan du bruke slike betalingskort som supplement til betaling med kontanter. Dette forutsetter at du har god oversikt over egen økonomi. For enkelte vil det være fordelsprogrammene som er avgjørende for hvilket kort de velger. Det er imidlertid flere faktorer som bør vurderes før du søker om kreditt.

Ulemper ved bruk av kreditt

Det finnes enkelte negative sider, og mulige fallgruver, ved anskaffelse og bruk av kredittkort. Noen av disse er mer åpenbare enn andre. Det er likevel viktig å ha all informasjon, før du signerer låneavtalen. Når du bruker kredittkort, opptar du et lån ved bruk av dette. Alle kort har ulik sperregrense. Denne kan variere mellom 25 000 kroner, eller 100 000 kroner. Du kan selv sette sperregrensen for ditt kort.

 • Kredittgjeld registreres i Gjeldsregisteret og kan påvirke din mulighet til å oppta andre lån
 • Dårlig oversikt over egen økonomi kan gi betalingsproblemer ved bruk av kreditt
 • Fordelsprogrammer kan friste til å kjøpe mer enn du ellers ville gjort
 • Fare for overforbruk ved konstant tilgjengelig kreditt
 • Høy rente dersom månedsregningen ikke betales i sin helhet

Kredittkortets historie

Ulike former for kreditt har blitt gitt gjennom store deler av menneskehetens historie. Også før plastkortene kom på markedet. Det fantes lokale ordninger som ga mulighet til å handle dagligvarer hos kjøpmannen i nabolaget. Dette var ikke en gode kun for deg, men også for lokalsamfunnet som helhet. Ved å tillate kreditthandel, var det mulig å holde butikken gående. Selv i perioder hvor det var lite kontanter blant folket.

Visa, Mastercard og American Express

De fleste i det moderne samfunn har hørt om Visa, Mastercard og American Express. De kan kalles de tre store innen kort med kreditt, og alle tilbys til norske kunder. Visa, tidligere kalt BankAmericard, var først ute med kort i 1958. Det ble utstedt av en enkeltstående bank i California. I 1959 kom American Express med sitt første plastkort. MasterCard så dagens lys i 1979, etter å ha eksistert som programmet MasterCharge siden 1967.

Kort med kreditt i Norge

Det var American Express, også kjent som AmEx, som først lanserte sitt betalingskort på det norske markedet tidlig på 1970-tallet. Det er anslått at det finnes omtrent 2,4 millioner kredittkort i Norge i dag. Det er de lokale bankene, som Sparebanken Vest og RørosBanken, samt kjeder som Nordea og DNB, som tilbyr selve kortet. Visa, MasterCard og lignende, er kun ansvarlige for den tekniske overføringen av pengene.

Som et billand, er det kanskje ikke så rart at nordmenn har fattet interesse for kort med drivstoffrabatt. Denne bonusen har det etter hvert blitt vanlig å finne på kredittmarkedet. Et eksempel på et slikt kort, er Circle K Mastercard. Banken som utsteder dette kortet er Skandinaviska Enskilda Banken. Ofte kalt SEB. Det kan med andre ord være penger å spare på kortbruk. Spesielt dersom du er en ivrig sjåfør som ofte bruker Circle K bensinstasjoner.

Ikke bare drivstoffrabatt

Et annet betalingskort med rabatt på drivstoff, er DNB MasterCard. Her kan du også finne en lang rekke andre rabatter. Denne banken har samarbeidsavtaler med flere butikker og tjenestetilbydere. Dette kan resultere i 10–30 % rabatt, dersom du bruker kortet til å handle med. Flere butikker inngår under disse rabattene. For eksempel klesleverandøren Helly Hansen, hotellkjeden Scandic, gullsmed David-Andersen, og det norske kvalitetsmerket Dale of Norway.

Det kan også være verdt å se nærmere på de ulike reise- og avbestillingsforsikringene som tilbys hos de norske kredittkortutstederne. DNB MasterCard inkluderer en reise- og avbestillingsforsikring. Denne trer i kraft når mer enn 50 % av reisens transportkostnad er betalt med kortet. Flere aktører har nettopp denne typen forsikring inkludert i kortet. Santander Gebyrfri Visa kreditt, Coop Mastercard og Fana Sparebank Visa kreditt er eksempler på disse. Dette betyr at du slipper å tegne reiseforsikring hos et forsikringsbyrå.

Tilleggsforsikringer og andre goder

Det er flere banker som har utvidet forsikringstilbudet til å gjelde utover vanlig reise- og avbestillingsforsikring. Danske Bank Platinum Mastercard og Handelsbanken Platinum Mastercard har egenandelsforsikring på leiebil. De har også egen forsikring ved ID-tyveri inkludert i sin pakke. Credits Visa kredittkort har betalingsforsikring. Det vil si at kortutsteder dekker deler av det utestående beløpet på kortet, dersom du blir ufrivillig arbeidsledig, permittert eller sykemeldt. For flertallet av forbrukere, ser imidlertid reiseforsikring ut til å være den mest attraktive forsikringen.

Kort med kreditt er et hyppig benyttet betalingsmiddel, både i butikk- og netthandel. De fleste betalingskort tilbyr en relativt lang rentefri periode, eller betalingsutsettelse. Det er ofte snakk om 45–50 dager. Det vil si at dine penger i banken vil samle renter i denne perioden. Hadde du derimot brukt debetkort, ville pengene gått direkte til butikken. Slik ville du ikke opparbeidet renter for dette beløpet.

 • Ulike banker tilbyr ulike forsikringer og fordeler
 • De fleste kort med kreditt gir betalingsutsettelse

Test av ulike kort

Hvis du vurderer å få betalingskort, er det lurt å sammenligne både priser, fordeler og ulemper. Du kan selv gå til nettstedet Dinero.no for å lese grundige tester av norske kredittkort. Her har testerne fremhevet noen kort som sterkt fordelaktige. Undersøk gjerne at opplysningene på siden fremdeles stemmer. Renter er som kjent ferskvare. Det er lett å orientere seg på nettstedet, og du får raskt et overblikk over tilbyderne. Hver bank er markert med et terningkast.

Ting å tenke på før anskaffelse av kreditt

I tillegg til å orientere deg på markedet, bør du kartlegge dine behov. Tenk gjennom om det er bestemte forsikringer du er ute etter. Sammenlign ulike tilbud, etter dine krav og behov. Et kredittkort kan være gunstig å benytte til kjøp av flybilletter og hotellovernatting, eller på bensinstasjoner. Dersom du handler mye og er blakk før lønningsdag, kan det lønne seg å vente til handlingen er under kontroll. Sett en ansvarlig sperregrense på ditt betalingskort.